Crna Gora

CG plaća 1,34 milona eura odštete žrtvama ratnih zločina

Crna Gora će platiti ukupnu sumu od oko 1,35 miliona eura na ime odštete žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni tokom devedesetih godina prošlog veka na njenoj teritoriji, pokazuje novi izveštaj Vlade te zemlje o napretku pregovora evrointegracija Crne Gore, u koji je BIRN imao uvid.

Ova suma će biti uvećana za 128,530 eura ako osam zahtjeva za odštetu koji su trenutno pred sudovima budu zaključeni ove godine, navodi se u izvještaju koji se bavi pregovorima oko poglavlja 23 evropskog zakonodavstva koje Crna Gora treba da usvoji – u odeljku o pravosuđu i osnovnim pravima, prenosi Tanjug.

U izvještaju se navodi da je odšteta već odobrena u 145 slučajeva koji su podnijeti sudovima u Crnoj Gori u proteklih nekoliko godina.

Zahtjeve za odštetu su podnijele žrtve ili njihove porodice muslimana i Hrvata u vezi ratnih zločina torture i ubistva civila početkom 90-ih godina.

U svim ovim slučajevima, osim u četiri, optuženi su oslobođeni krivice i sud ih je oslobodio, a četvorica rezervista JNA koja su proglašeni krivim osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog zlostavljanja hrvatskih zatvorenika u Morinju, kod Kotora.

Odštetu je u slučaju “Morinj”, tražilo 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske i njima će biti plaćeno gotovo milion eura.

Advokat Velija Murić, koji zastupa većinu porodica žrtava u slučaju deportacija muslimana, kao i u slučajveima u Bukovici i Kaluđerskom Lazu kaže za BIRN da kompenzacija ne može promijeniti utisak da crnogorske vlasti nisu učinile dovoljno da se pozabave rjesenjem pitanja ratnih zločina.

Crna Gora je u više navrata kritikovana na Zapadu da ne čini dovoljno da riješi pitanje ratnih zločina, iako je tužilaštvo navelo da je 2016. pokrenulo više istraga, piše BIRN.

U najnovijem godišnjem izvještaju EU objavljenom u novembru navedeno je da Crna Gora i dalje sporo napreduje u procesuiranju ratnih zločina, kao i da tužilaštvo treba da zauzme aktivniji pristup.

(pcnen.com)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najnovije

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co